top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

Ružičasta sreća nastavlja da mrači Srbijom

Nacionalne frekvencije su javno dobro. S dobrim se raspolaže s pažnjom i u skladu sa zakonom. U ovom momentu mogućnost da se program televizija vidi u gotovo svim kućama, pored RTS-a, medijskog javnog servisa evropske Srbije, imaju Prva, B92, Hepi i Pink, a od kad se Avala TV ugasila, REM ne raspisuje konkurs za petu frekvenciju kojom se pokriva cela Srbija.


Naim Leo BEŠIRI - Institut za evropske poslove


Tako je i ove godine REM odlučio da raspiše konkurs za četiri TV frekvencije s nacionalnom pokrivenošću za šta su u trci već pomenute televizije, ali i Tanjug, K1, BK, Una, Nova S, N1, KCN, Kurir i TV2.


Zašto je bitno ko dobija nacionalnu frekvenciju? Zato što više od trećine građana Srbije i dalje glavne društvene vesti dobija iz informativnih programa televizija s nacionalnom frekvencijom. Prema istraživanju Instituta za evropske poslove iz 2017. godine, kada je u pitanju izbor televizije, nešto više od četvrtine građana najčešće gleda RTS1, nešto manje od petine navodi Pink, 15,4% Prvu, kablovske stanice pominju se u 11,3% slučajeva i među njima najveću frekvenciju beleže sportski kanali. 6,9% navodi Happy, 7% ne gleda televiziju, B92 izbor je za 6,4%, N1 za 3,5%, RTS2 za 2%, RTV za 1%. Lokalne TV stanice pominju se sa frekvencijom 2% i među njima najviše puta je pomenut Studio B.


Vlast u Srbiji potpuno kontroliše narativ o glavnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima preko nacionalnih televizija, a kako raste popularnost društvenih mreža i onlajn portala kontroliše direktno ili indirektno najveće novine i njihove portale. U poslednjih pet godina neretko se dešavalo da se RTS i Pink međusono citiraju, a svi zajedno Informer koristeći iste, unapred pripremljene, informacije koje su smišljene u kabinetima političara.


Današnja sednica REM-a u kojem su svoje prijave za frekvenciju branili vlasnik Pinka Željko Mitrović i novinar Hepi televizije Milovan Marić, sramota je za naše društvo i svakako predsednicu tog regulatornog tela Oliveru Zekić.


Pošto je Zekićeva zabranila audio i video snimanje kao i fotografisanje sednice, Cenzolovka nam prenosi u pisanom formatu razgovore. Između ostalog, pročitali smo da je Željko Mitrović najavio rekonstrukciju programske šeme i da neće narušavati „nijedan profesionalni, etički i svaki drugi kodeks“. Najavio je i da će imati 20% dečjeg, obrazovnog, naučnog, dokumentarnog i kulturno umetničkog programa; 20% će biti rijaliti program, koji je pomeren posle 11 sati uveče, ali jedan ili dva dana nedeljno će ostati u 10 sati. Na pitanje članice REM-a, Judite Popović kako garantuje da će primeniti lep program koji je najavio, ako u poslednje tri godine nije ispoštovao ništa, odgovara da nema vremena da objasni.


Nakon Mitrovića, na scenu stupa Milomir Marić, a Aleksandra Kristić, direktorka Hepija naglašava: Želimo da postanemo porodična TV. Apsolutno smo svesni ranijih nedostataka i želimo da ispravimo sve propuste. Vrhunac diskusije gde Marić i Zekićava pričaju o ruskim špijunima na Hepi televiziji.


Jasno je da su Pink i Hepi masovno kršili medijske zakone za šta su više puta bili kažnjavani. Kako megalomani ne haju za tričave novčane kazne, nastavljaju sa svojim primitivnim, niskobudžetnim i pre svega zatupljujućim sadržajem koji neretko krši zakone.


Danas piše da izveštaj REM-a pokazuje da je najveći deo programa TV Pinka u 2020. bio posvećen rijaliti emisijama na koje je otišlo 38,06 odsto vremena. Slede informativni program (31,85%), EPP (13,8%) i serije (8%). Slična je situacija bila i prethodnih godina 2019. i 2018, kada takođe nije bilo kulturnih, dečijih, i naučnih emisija a dominirali su rijaliti i informativni sadržaji.


Na Hepiju je takođe dominirao rijaliti program (38,21%), informativni (3%) i zabavni (14,86%). Naučnog, kulturnog i dečijeg programa nije bilo dok je dokumentarni učestvovao sa 0,07%.


Kada ne postoje institucije, koje rade po zakonu, onda javnim dobrom raspolažu moćnici, politički i ekonomski. I tako ćemo javna dobra u vidu četiri televizijske frekvencije dodeliti uz korupciju i politički dogovor. Ako se isplate i svi pritisci u cilju otvaranja medijske scene u Srbiji pa se Novoj S dodeli frekvencija, to ne znači da će Hepi i Pink ostati bez frekvencije, nego da će nam B92 biti i tehnički rahmetli, pošto je programski postao onda kada je izbacio Olju Bećković s programa pa se prodao Vučiću.


Suština je da smo mi siromašna, korumpirana, nemoćna država da se izbori s organizovanim kriminalom i kao takva ne možemo biti članica EU, ali poraznije je da ćemo sve manje biti srećni, a naša sudbina sve mračnija, osujećena za ustavom garantovanim istinitim informisanjem i zakonom proklamovanim zahtevom za kvalitetnim sadržajem.


125 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page