top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

Zašto bi građanska opozicija trebalo da ide u jednoj koloni?

Nekoliko je argumenata u prilog jednoj koloni građanske opozicije. Prvo, jača je pozicija dela opozicije. Udruživanjem u jednu kolonu, građanska opozicija može efikasnije koncentrisati svoju podršku i resurse, što bi im moglo pomoći da postignu bolji izborni rezultat i eventualno osvoje više mandata. Preduslov ovome je poverenje među liderima stranaka i pokreta. Ukoliko uspeju da prevaziđu liče aspiracije i u fokus stave javno dobro i smenu vlasti, velika je šansa da će Vučićevu većinu dovesti u opasnost.


Naim Leo BEŠIRI - Institut za evropske poslove

Drugi argument je smanjenje fragmentacije glasova. Ako se opozicione stranke takmiče odvojeno, to može dovesti do fragmentacije i gubitka vrednih glasova, što bi moglo koristiti vladajućoj stranci. Izašavši zajedno, opozicija bi smanjila ovu fragmentaciju i povećala svoju šansu za uspeh, a šansa da neko ostane ispod cenzusa i u proporcionalnom izbornom sistemu mandate na taj način dodeli SNS-u se smanjuje na nulu.

Jasna poruka biračima bi bio treći argument. Građani često smatraju da su opozicione stranke nesložne i podeljene. Izaći na izbore u jednoj koloni bi poslalo jasnu poruku biračima da su spremne da sarađuju i da im je zajednički cilj promena Vučića koji je sada uveliko na vlasti duže od Miloševića.


Četvrti argument za jednu kolonu je povećan legitimitet izbora. Nekoliko opozicionih stranaka u Srbiji često izražava zabrinutost zbog regularnosti izbora i to s pravom. Udruživanjem i zajedničkim izlaskom na izbore, opozicija bi mogla povećati pritisak na vlast da osigura fer i slobodne izbore, a zajedničke resurse bi koristila za proveru izbornih rezultata, regularnosti izbornog procesa i na pokretanje sudskih sporova kako bi se svaki glas zaštitio.


Poboljšanje šansi za reforme, peti je argument. Ukoliko opozicija uspe da osvoji veći broj mandata, to bi moglo povećati njihov uticaj u parlamentu i olakšati sprovođenje reformi koje se smatraju neophodnim. Osvajanje dovoljno mandata u kombinatorici s drugim učesnicima izbora stvorilo bi realnu šansu za promenu vlasti.


Na kraju, povećanje međunarodnog pritiska igra ključnu ulogu u obuzdavanju osionosti vlasti, ali i šalje poruku da alternativa postoji. Jedinstveni nastup opozicije može privući veću pažnju međunarodne zajednice, što bi moglo dovesti do povećanog pritiska na vlast u Srbiji da poštuje demokratske norme. Istovremeno, jedinstvena kolona građanske opozicije postaje jasan partner međunarodnoj zajednici u kredibilnim izveštajima o stanju demoktarije u Srbiji.


U poslednjih jedanaest godina, opozicija je probala da na vlast utiče protestima, štrajkovima, bojkotovanjem izbora, u više kolona i uticajem kroz parlament. Ni jedan od ovih mehanizama nije urodio plodom, te je preporuka i očekivanje dela građana Srbije da opozicija bude jedinstvena, da stavi partikularne interese sa strane i fokusira se na javno dobro, jer zlo koje živimo nikome ne odgovara, osim onima na vrhu vlasti.105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page