top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

Diplomatsko bre

Moje redovno prevođenje diplomatskog jezika Evropske unije da bi narod mogao da razume.


Naim Leo BEŠIRI - Institut za evropske poslove


Naime, EU ocenjuje 33 poglavlja i napredak u njima opisnim ocenama kao i kad svaka učiteljica ne želi da uvredi dete koje tek što je krenulo u školu. Te ocene su:


Early stage

Some level of preparation

Moderately prepared

Good level of preparation

Well advanced


Mogli bismo da im pridodamo brojeve od 0 do 4, ali bi to bilo previše jednostavno i navelo bi nas na pogrešan zaključak gde četvorka znači da smo vrlo dobri, no hajd da približimo značenja ovih opisnih ocena.


Early stage, bukvalno prevedeno znači da su reforme u određenoj oblasti u ranoj fazi, a zapravo znači jadni vi niste ni svesni da vam ništa ne radi. Tako su ocenjeni poljoprivreda i ruralni razvoj u 2015. kao i finansije i budžetske odredbe. To znači da se pare troše kud koji mili moji, a da je poljoprivreda toliko zakržljala, neorganizovana i zastarela da ne može da odgovori na proizvodne kapacitete čak i najsiromašnijeg seljaka u EU.


Some level of preparation bukvalno znači određeni nivo pripremljenosti, a zapravo: jedva ste se dignuli s mrtve tačke, al to nije dovoljno ni za keca. Da razumemo dokle je vlast SNS-a stigla valja napomenuti da u 2022. ponosno jedva keca nose reforme u pomenutoj poljoprivredi i budžetu, ali i sudstvo, osnovna prava, pravda, građanske slobode, bezbednost, borba protiv korupcije, kriminala, slobode govora i politike koje se odnose na zaštitu životne sredine.


Drugim rečima žandarmi rukovode kriminalnim grupama, državni funkcioneri proizvode marihuanu, sudski procesi traju do penzije, a sudije i tužioci su na brzom pozivu političara, 500 evra mita ti treba za omanji zahtev u katastru, 300 za malu operaciju, a 50.000 da tutneš nekoj sekretarki za dozvolu, ako ćeš graditi manju zgradu na fensi lokaciju u gradu. To znači i da u Briselu vide da za kritiku vlasti ostaješ bez posla, da napreduju oni koji imaju vezu, da jedva dišemo na ulicama tokom zime, a da plastične kese vrište sa svakog drveta dok fića iz sedamdesetih još čuči u Moravi.


Moderatly prepared iliti umereno pripremljeni znači: niste daleko odmakli od mrtve tačke i jasno je da ne želite i to vam je jedva dvojka da imate šansu da ponavljate razred. Takvu ocenu nose, pazi vamo, od 33 poglavlja ČAK 22! Znači sve što se odnosi na slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala, osnivanje firmi, javnih nabavka, politika konkurencije, finansijskih usluga, medija, bezbednosti hrane, ribolova, energetike, oporezivanja, monetarne politike i statistike. Takvu ocenu nose i socijalne politike, zapošljavanje, trans-evropski putevi, regionalna politika, zaštita potrošača, spoljni odnosi, spoljne, bezbednosne i odbrambene politike i finansijska kontrola.


Drugim rečima, veći deo naših života i društvenih interakcija koje potpadaju pod pravo EU ocenjeno je da je na nivou jedva prelazne ocene. Od neuvođenja sankcija Rusiji zbog varvarskig rata prema braći pravoslavcima, pa preko huškanje na ratove u regionu, dizanje tenzija u BiH, Crnoj Gori i na severu Kosova do dajte trećerazredno naoružanje iz Kine da bismo nervirali ove na Zapadu s kojima željmo da se udružujemo. To znači i da nam se mikrotoksini u hrani nalaze bar 10 puta više nego na trpezama građana EU, da zbog loših kontrola i korupcije neko malo malo zamre od trovanja, da su nam socijalne politike toliko jadne da oni na rubu egzistencije jedva preživljavaju. Znači i da se statistika šteluje kako odgovara vlasti, da se u državnu službu isključivo preko veze ulazi, da državni revizor kaže fali kako se potrošilo pola milijarde evra i nikom ništa.


Good level of preparation ili dobar nivo pripremljenosti zapravo znači, ajde nešto ste uradili rezrevisano je samo za pet poglavlja od 33. Kompanijsko i pravo intelektualne svojine, politike transporta, nauka i istraživanje, obrazovanje i kultura i carinska unija. To ne znači da nam je u ovim oblastima nešto dobro, nego da postoje znaci zakona koji su potaman.


Well advanced iliti značajno napredovali znači dostigli ste apsolutni minimum neophodan da biste postali članica EU. Tu ocenu je potrebno da nose svih 33 poglavlja i u našem slučaju i poglavlje 35 odnosno odnos s Prištinom da bismo potpisali ugovor o pristupanju.


U ovom trenutku mi smo otvorili samo 22 poglavlja, a ni jedno od 33 poglavlja nema ocenu dostigli ste minumum. Za jedanaest godina potpune vlasti Vučića moglo je da se sve stavi na najviši nivo, ali nije i objašnjenja su tri: ne žele reforme koje vode EU jer tako zavrću sebi kradljive ruke; ne znaju i nemaju kapaciteta od Nambija, vazduplohova i ostalih Kebara s diplomom doktora ili treće objašnjenje: kombinacija prva dva.


Drugim rečima, i da se sutra reši pitanje Kosova ostaju 33 poglavlja s nedovoljnim ocenama i tako padamo svaku godinu.

512 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page