top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

(Ne)državotvorna opozicija

Izraz "državotvorna opozicija" obično se koristi u političkom kontekstu i odnosi se na opozicionu političku stranku ili grupu koja se ponaša odgovorno i konstruktivno, čak i dok se suprotstavlja vlastima. Ovaj izraz podrazumeva da opozicija prepoznaje važnost očuvanja stabilnosti i institucija države, čak i ako se ne slaže sa vlastima i njenim politikama. Državotvorna opozicija obično promoviše demokratske vrednosti, učestvuje u političkom dijalogu i radi na unapređenju društva.


Naim Leo BEŠIRI - Institut za evropske poslove

Opozicija koja se smatra "državotvornom" obično se razlikuje od radikalne ili destruktivne opozicije koja može zagovarati nasilje, rušenje ustavnih institucija ili nepoštovanje zakona. Takva opozicija ne operiše dugo u Srbiji. Državotvorna opozicija može biti kritična prema vlastima, ali istovremeno radi na očuvanju demokratskih procesa i učestvuje u političkom životu zemlje na odgovoran način.

Ovaj termin može varirati u svojoj primeni u različitim kontekstima i zemljama, ali u osnovi se odnosi na opoziciju koja se zalaže za stabilnost, demokratiju i institucionalni napredak u zemlji.


Budući da samoproklamovana državotvorna opozicija nije uspela ni da se dogovori oko zajedničkog nastupa, šuška se zbog odbijanja Zavetnika da se obavežu da neće s Vučićem posle izbora, sugeriše da cela ili delovi skupine nisu ni opozicija uopšte.


S druge strane, ako uzmemo da su gore navedene odrednice doista i opis državotvorne opozicije, ona opozicija koja želi da očuva institucije, demokratiju, stabilnost i napredak, onda je i Proevropska opozicija državotvorna, pa samim tim politička skupina Dveri, DSS, Narodna stranka i Zavetnici nije izmislila vruću vodu. Drugim rečima, ništa nisu zbog toga posebni. Neka smisle nešto bolje, ako uopšte mogu zajedno.

62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page