top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

Pusti svoj glas i inspiriši druge da glasaju za promene

„Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti“, stoji u saopštenju Vlade Srbije koja je poslala obrazložen predlog predsedniku Srbije za prevremeno rasposivanje parlamentarnih izbora.


Ponavljam, Vlade Srbije, ne Vlade Švedske.


Naim Leo BEŠIRI - Institut za evropske poslove


Ovakvo saopštenje vidim kao cinično podsmevanje građanima Srbije. Posebno onima koji ni na koji način ne podržavaju vladajuću stranku i većinu niti imaju bilo šta zajedničko s (ne)vrednostima koje sprovode i promovišu. Ovakvo podrugljivo obraćanje obespravljenim građanima čije su slobode govora, okupljanja i udruživanja ozbiljno ugrožene je poslednji trzaj autoritarne vlasti koja neće prezati od zloupotrebe institucija, kriminalnih pritisaka i kršenja zakona da obezbedi sebi još jedan mandat. Velika je šansa da će u tome i uspeti. Osim ukoliko se građani ne grupišu oko ujedinjene proevropske opozicije i ne kažu dosta.


Dosta bahatosti, zloupotreba, pljački, besčašća, kriminala i korupcije.


Mnogo će vode Nišavom proteći dok se ponovo ne izborimo za fer i demokratski proces smene vlasti, ali bez zdravih političkih partija i politički udruženih građana, nema ni napretka Srbije.


Opozicija neka cilja pobedu, ali i osvajanje većeg kolača koji će sutra vlast kontrolisati smatraću uspehom prevremenih izbora. Odavno je prošlo vreme da se zaustavi štetočinska vlast puna nečasnih, nesposobnih, neobrazovanih, a beskrupuloznih likova i likuša.


Nažalost, neće ih cvećke zameniti, ali to je što imamo. Samo smenom vlasti i pozivanjem na odgovornost možemo u decenijama koje dolaze da žito odvojimo od kukolja pa da deca naše dece uživaju plodove demokratije. Bez mukotrpnog rada danas, neće ni oni živeti u otvorenoj, liberalnoj, demokratskoj Srbiji koja ceni znanje, poštenje, ljudska i manjinska prava i otvoreno društvo zasnovano na pravilima.


Zato je važno da svako ko ima platformu, čiji se glas čuje, da ga podigne, podrži opoziciju i drži je odgovornom za obećanja koja danas daje. Za neophodnu promenu, nema mesta za ćutljivu gomilu i apstinenciju. Glasno govori, glasaj, pomozi drugima da razumeju razloge za promenu i ohrabri ih da na glasanje izađu.

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page