top of page
Search
  • Writer's pictureNaim Leo BEŠIRI

Predsednik Vučić nije vaš saveznik



Moj doprinos na sastanku specijalnog izaslanika EU za Zapadni Balkan ambasadora Lajčaka i predstavnika RG35 EU Konventa:


EVROPSKA KOMISIJA

Evropska služba za spoljne poslove

Delegacija Evropske unije u Srbiji

z.b. 47-2022

Beograd, 3.2.2022.



Hvala vam g. Mijačiću,


Poštovani ambasadore Lajčak,

Poštovani g. Pandur,

Drage kolege i koleginice,


Verujem da se svi slažemo da je proces dijaloga važan za uspostavljanje poverenja i izgradnju savezništva koja preveniraju sukobe. S tim u vezi, moj doprinos današnjem sastanku podrazumeva dve teze i ima dva pitanja:


Prva, nema suštinskog i trajnog mira bez suočavanja s pogrešnim političkim odlukama i njihovim posledicama. Prema podacima Fonda za humanitarno pravo, 13.535 ljudi je izgubilo živote tokom oružanog sukoba na Kosovu. Od toga, 10.812 Albanaca, 2.197 Srba, 526 Roma, Bošnjaka, Crnogoraca, Goranaca i drugih, 1600 njih se i dalje vode kao nestali. I pored političke tišine u Srbiji, hrabri pojedinci i pojedinke javno govore o problemu, neki od njih će i danas govoriti ovde, postoje i slučajevi suđenja, dok se na Kosovu o civilnim žrtvama Srba i „drugih“ deluje mi, slabo govori, a odgovorni se ne procesuiraju.


Verujem da je važno nastaviti rad na ovom bolnom pitanju, ali mi deluje da pregovori koje moderirate ne dovode do prevazilaženja zaostavštine iz prošlosti na putu ka boljoj budućnosti kao što ste izjavili na početku svog mandata pre skoro dve godine. Drugim rečima, koje mehanizme imate na raspolaganju da obezbedite suštinski trajan mir?


Druga, predsednik Vučić nije vaš saveznik. On je sušta suprotnost evropskih vrednosti proglamovanih u ugovorima EU, samo obučen u plavo odelo s zvezdicama. Već deset godina vas uspešno obmanjuje obećanjima o skorom postizanju sveobuhvatnog sporazuma s Prištinom, dok građane Srbije drži u bezvlašću, nesankcionisanoj korupciji i organizovanom kriminalu i potpunom kontrolom izvršne, sudske i zakonodavne vlasti. On uspeva da održi vlast i kontrolom svih bitnih medija i prenosioca informacija, dok nekolicinu slobodnih medija i civilni sektor, preko svojih poslušnika, ignoriše, disciplinuje, kažnjava, zatvara i plaši.


Očekivati racionalne odluke od personifikacije vlasti u Srbiji, iluzorno je, čak i ako se zanemare opravdani izazovi vlastodršcu da napreduje u pregovorima s Prištinom. Iako oko 40% građana Srbije smatra da je Kosovo izgubljeno i 45% da je nemoguće ponovo uspostaviti kontrolu na Kosovu, čak 75% se protivi priznanju Kosova iako bi „nagrada“ bilo članstvo Srbije u EU, pokazuje istraživanje Instituta za 2021.


Čak i kad bi hteo, a neće, predsednik Vučić nema nikakav podstrek da pitanje Kosova reši. Rešenje bi mu samo politički štetilo. On nije demokrata, on neće ispuniti obećanje i nažalost deluje da Evropska unija drži sedam miliona građana Srbije, od kojih većina želi članstvo u EU, kao taoce nerešivog kompleksnog političkog pitanja. Ubeđen sam da to nije fer, pored toga što će veliki broj građana Srbije postati deo EU tako što će se masovno iseljavati u neku od zemalja članica.


I dok čitamo izveštaj Evropskog revizorskog suda i dobijamo potvrdu da je podrška EU po pravilu bila nedovoljna za rešavanje problema u oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, koncentracija moći, političko uplitanje i korupcija, nameće se logično pitanje do kada planirate da podržavate i budete glasno tihi u kritici predsednika Vučića, čija većina suštinske reforme ne sprovodi deset godina?


Da sumiram, nema pomirenja i suštinskog mira dok se ne reši pitanje ratnih zločina, a pitanje je koje su vaše garancije za suštinski trajan mir?


Kolikogod se nadali Vučić nije vaš čovek za rešavanje pitanja Kosova, a upitao sam vas, do kada planirate da ga podržavate i ne kritikujete?


Ambasadore Lajčak, hvala vam na vremenu za današnji sastank i očekujem odgovore na dva pitanja.


G. Mijačiću.



Naim Leo BEŠIRI

Izvršni direktor Instituta za evropske poslove

218 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page